סַפִּיר היא אבן חן השייכת למגוון צבעים של המינרלקורונדום. קורונדום באיכות של אבן חן שצבעה אדום מכונה "אודם" (רוּבי) ושאר גוני הקורונדום באיכות של אבן חן מכונים "ספיר".
ספיר היא אבן ההולדת של חודש ספטמבר. באיכות טובה, מדובר באבן נדירה ויקרה מאוד, בעלת חיקויים רבים. לספיר מתחמוצת אלומיניום תכונה מיוחדת – במצבה הטהור היא חסרת צבע לחלוטין.
מקור השם ספיר
ישנן כמה גרסאות בנוגע למקור השם. גרסה אחת מציעה כי המקור הוא במלה היוונית ספירוס שמשמעה “אבן כחולה” למרות שמעריכים כי לא מדובר באותה אבן. מקור מוצא נוסף הוא מסנסקריט – “סניפרייה” מלה שמשמעותה היא “זה שקדוש לכוכב שבתאי”.
תכונות בולטות של הספיר
הספיר עשוי מתחמוצת אלומיניום שבמצבה הטהור היא חסרת צבע. צבעו של הספיר נגרם על ידי הימצאות של כמויות זעירות של תחמוצת ברזל ותחמוצת טיטניום. הכמויות של הטיטניום בתחמוצת האלומיניום משחקות תפקיד חשוב בהרכב הצבע הכחול עמוק של הספיר. הצבע היפה “כחול מלכותי” הוא המבוקש והיקר ביותר.
ספיר כחול באיכות טובה היא אבן נדירה ויקרה מאד ולכן יש לה חיקויים רבים. אבני חן טבעיות כחולות שצבען דומה כמו ספינל כחול, טורמלין כחול, טנזנייט, איוליט ואפילו זכוכית מנסות להוות תחליף לספיר היקר.
אבן הספיר ואבן הרובי זהות כמעט לחלוטין בהרכב הכימי ובצורת ההתגבשות.
עקב מבנה הגביש של הספיר יש שבירה כפולה של האור ועל כן נדרשת מומחיות גדולה במציאת כיוון הליטוש הנכון לאבן. רק בכיוון מסוים תתקבל מהגביש אבן יפה בעלת צבע יפה.
הספיר ביהדות
הספיר מוזכרת בתנ”ך כאחת מאבני החושן. “ועשית חשן משפט מעשה חשב כמעשה אפד תעשנו זהב תכלת וארגמן ותולעת שני… ומלאת בו מלאת אבן ארבעה טורים… והטור השני נפך ספיר ויהלם…” שמות כ”ח, ט”ו-כ”א.
אין ביכולתנו לדעת היום איזו אבן אכן שובצה בחוש הכהן הגדול וחוקרים מניחים שהייתה זה דווקא לפיס לזולי, אבן שצבעה כחול שהייתה מצויה באזורנו בתקופות קדומות. לפיס לזולי היא אבן רכה בהרבה מהספיר וקלה יותר לעיבוד. גם פליניוס הזקן, פילוסוף מהמאה הראשונה לספירה, תיאר את “הספיר” כאבן הדומה ללפיס לזולי: אבן כחולה עם נקודות של זהב, כלומר לא הספיר שאנו מכירים כיום.
על פי התלמוד, בו מתוארים דגלי שבטי ישראל ומניחים שדגלי השבטים היו מקבילים לצבעי האבנים, משויכת אבן הספיר לשבט יששכר. במדבר רבה, פרשה ב, סימן ז.
על פי מדרש תלפיות, ספרו של רבי אליהו הכהן מהמאה ה-17-18 שחי באיזמיר, תורכיה, לאבן הספיר יש תכונה שהיא מרפאה את העיניים וכן טובה לכל כאב וכל התנפחות בגוף: “… וידוע שנפש בעלי התורה צרורה בצרור החיים תחת כסא הכבוד שכתוב בו כמראה אבן ספיר דמות כסא. והתכלת צבע של ענוה ושפלות לא גאוה אדמימות וירקות. וסגולתה להאיר העיניים ולכן מעבירים אותה על העינים, וכן התורה מאירת עינים, והאבן הזו תועיל לכל כאב ונפיחה בכל מקום שתהיה בגוף”.
אבן הספיר מוזכרת בתנ”ך גם בספרי יחזקאל, איוב ואיכה.
Comentários